De Grote Rappèl ²

De Grote Rappèl ² was een groots opgezet muziek- en theaterspektakel dat de geschiedenis van de garnizoensstad Leopoldsburg op een spectaculaire manier tot leven bracht. Aangezien we 75 jaar Bevrijding herdachten in 2019, ging het verhaal deze keer over Leopoldsburg voor, tijdens en na de bevrijding van WO II.

Als bezoeker startte je met een theaterwandeling die je meteen helemaal meenam in het verhaal. De wandeling vertrok aan de Villa Astrid en bracht je langs enkele idyllische plaatsen, zoals de Dreef der Zeven Zuchten. Onderweg kwam je een aantal historische portretten tegen die letterlijk tot leven kwamen. Je kwam terecht in Kwartier IJzer, een oude legerkazerne die nu dienst deed als decor van een twee uur durend musicalspektakel.

Het verhaal

Het verhaal ging over een familie die zich staande probeerde te houden tijdens WO II en vlak na de Bevrijding. Heel wat historische elementen zaten in het verhaal verwerkt. Zo is er het drama dat zich voltrok aan de Treurgracht, het bombardement op de Zuidstraat en de start van Operatie Market Garden, de ambitieuze operatie die verfilmd werd als ‘A Bridge Too Far’. Het was gelukkig niet alleen kommer en kwel. Er mocht ook wel eens gelachen worden, zoals bijvoorbeeld met Antonio, de Italiaanse kapper in het dorp. En natuurlijk was ook de liefde nooit veraf.

Ook het Chinees Paviljoen – waar het WO II-museum Liberation Garden gevestigd is – kreeg een bijzondere rol in het verhaal. (zie ook www.liberationgarden.be)

Indrukwekkend decor

In Kwartier IJzer werd een indrukwekkend decor opgebouwd met een échte baileybrug en een led-scherm van 18 m breed en 4,5 m hoog! Je kreeg dus een combinatie van filmbeelden en live theater voorgeschoteld.

In het decor zaten bovendien bewegende elementen verwerkt, die het geheel een extra dimensie gaven. Een hele opgave voor de decorploeg, die volledig uit vrijwilligers bestond!

Foto’s

Net zoals bij de eerste editie heeft het team van Fotoclub Prisma foto’s gemaakt van voor en achter de schermen. Je vindt hier alle fotoalbums terug:

Ook van de andere herdenkingsactiviteiten rond 75 jaar Bevrijding zijn heel wat foto’s gemaakt: